Duellen

Tankar kring andra avsnittet

Knappt har jag hunnit smälta att Emma åkte ut innan det är ny dag och nya tävlingar!

Nu började produktionen också bli varm i kläderna och detta avsnitt flöt på bättre under inspelningen! Kanske tack vare vädret också?

Som jag skrev i förra inlägget, har ni inte sett avsnittet, så se det gärna innan ni läser vidare.

*** Soiler Alert ***

Vi hade spekulerat lite under gårdagen om lagen skulle bestå genom hela tävlingen eller om det skulle bli nya lag. Nu fick vi våra misstankar bekräftade, lagen kastades om! Det var rätt uppenbart en indelning mellan naturvetare och icke-naturvetare. Spännande tänkte jag!
Då visste vi också att det antagligen inte skulle bli någon gren där man måste räkna eller bygga saker.

Första tävlingen gick ut på att spränga bomber! Åtminstone jag hoppade till när Micke test-sprängde en laddning utanför flygbanan. Det var mycket kraft i den!

Själva tävlingen handlade inte så mycket om bomber, utan mer om kommunikation. Vi hittade på ett språk för att kommunicera färger och siffror på ett avstånd av 200 meter. Vi fick inte skriva lappar eller liknande, utan det var kroppsspråket som gällde!

Vårt språk bestod av 5 tecken som betydde olika saker beroende på vem som utförde tecknet och var den personen stod. Tecknen liknande i någon mån siffrorna 0,1,2,3 och 4. Noll var armarna ihop i en cirkel ovanför huvudet, 1 var en arm upp, 2 var två armar upp, tre var hela kroppen formad som en trea (med ett ben och två armar som treans armar) och fyra var ett kroppsligt X (som har 4 ändar).

Om den yngre personen i laget gjorde tecknet motsvarade de siffrorna rakt av: 0,1,2,3,4 medan om den äldre personen gjorde tecknet motsvarade de 5,6,7,8,9.
Stod personen på höger sida om bordet så betydde tecknet att vi skickade över en siffra, och om hen stod bakom bordet skickade vi en sifferkodad-färg (färgerna i bokstavsordning):

 1. Blå
 2. Brun
 3. Grön
 4. Gul
 5. Minns inte ??
 6. Röd
 7. Svart
 8. Vit

En kul sak var att de tre sista färgernas begynnelsebokstäver, som den äldre i laget skulle förmedla, bildar förkortningen ”Riks Svenskars Veteraner”. Det är bra med minnesord för att komma ihåg ordningen på färgerna.

Det andra laget skickade siffrorna med hjälp av en mänsklig klocka. De roterade visarna med armarna så många steg som de ville förmedla. Då kan man både räkna stegen och se var klockan befann sig på slutet. De knöt också näven vid 0,3,6,9 för att ha som referenspunkter. Mycket smart tyckte jag!
Färgerna förmedlades med en kod inspirerad av polisen: När man ska gå in i en byggnad så benämns byggnadens olika sidor vid färger. Så genom att låtsas att kroppen var en byggnad kunde de förmedla fyra färger genom att vrida på kroppen, sen la de till en arm för fyra siffror till. Tror jag?

En annan stor del av uppgiften bestod i att lösa ett antal problem. Utan svaren på problemen skulle det vara omöjligt att skicka över informationen som behövdes för att detonera bomberna.

Jag och Marie började med att lösa problemen medan Gerth och Linnea stod på andra sidan och avkodade våra svar. Vi löste alla problem snabbt, det enda vi hade problem med var en ekvation som gav 4 = 6, men då löste vi problemet grafiskt istället! Vi läste också samma fråga fel i stressen, vi läste ”På vilken våning bor jag?” men det var ”På vilken våning bor du?”. Sen hade vi lite problem med att tolka sista frågan, ville de veta antal unika färger i flaggan, eller det totala antalet färger? Men vi insåg ganska snabbt att det måste vara antal unika färger.

Gerth och Linnea avkodade också våra svar bra, de missade första siffran men bad om hela meddelandet igen och vi skickade om det. Vi behövde bara skicka om första siffran innan de märkte att den var fel och testade kodlåset igen. Skåpet öppnades! Yey!

Vi vann första delen, men än var det inte över. Vi bytte plats och det var dags för mig och Marie att ta plats vid detonationsskåpet.

Gerth och Linnea skickade över koderna. Vi fick brun av Linnea, men det skulle ha varit Gerth som signalerade vit. Detta framkom väldigt tydligt i programmet.

Sen hade Linnea och Gerth problem med uppgift två där en del bestod av årtalet då vår kung kröntes (vilket vår kung egentligen aldrig har gjort, Oscar II var den sista kungen i Sverige att krönas). De skickade först 55 men det talet fanns inte i kopplingsskåpet, så vi bad om meddelandet på nytt, då skickade de 57, men det fanns inte heller. Vi bad om hela meddelandet på nytt, men jag såg mönstret, så jag testade 59 (som var nästa stigande tal som existerade i skåpet) innan de hann skicka över svaret på nytt.

Men även med 59, som var korrekt tal, ville inte bomben sprängas. Det var förresten en sak som inte framgick i TV, båda lagen gjorde många testsprängningar, vi kopplade in sladdarna och sprang fram till knappen och tryckte för att se om det var rätt eller inte. Man kan ju alltid chansa!

Vi bad om hela meddelandet på nytt igen, men fick bara 59, och sen 60, 61, osv. De ville aldrig skicka om den bruna (som skulle ha varit vit) eftersom de kände sig säkra på den första uppgiften… Under tiden hann det andra laget ikapp, och därefter om oss. De vann andra omgången och fick ett försprång på 1 minut till sista avgörande omgången!

I sista omgången bytte vi tillbaka så att jag och Marie stod vid problemen. När vi möttes efter omgång två så kom vi överens om att även lägga till bokstäver till vårt språk, om det skulle bli något nytt okänt vi behövde förmedla i sista omgången. Vi bestämde att bokstäverna skulle kodas som tvåsiffriga tal, A=01, B=02, C=03 etc. och skickas när vi stod framför bordet. På det viset kunde vi överföra nya saker t.ex. att ”Koppla grön i gul” eller ”Tryck på vänster” om det skulle behövas. Det skadar inte att vara förberedd!

Den här gången var det tre sladdar som skulle kopplas, vilket de vid sladdskåpet inte visste.
Vi fastnade på problem 3 när man skulle räkna ut bokstävers position i alfabetet. Då tänkte jag att vi kan börja med att förmedla över de två första färgerna/siffrorna för att spara tid. Enda problemet var att det efter de två första siffrorna blev ett uppehåll när vi fortsatte räkna bokstäver, och när vi skulle skicka över den tredje siffra-färg-kombinationen trodde Gerth och Linnea att det var meddelandet på nytt från början, och de var låsta i att det bara var två sladdar.

Vi förstod inte att de bara trodde att det var två sladdar, så vi tänkte att vi måste ha löst någon uppgift fel. Jag var väldigt osäker på vilken färg bilen i KnightRider var (Marie hade inte ens hört talas om den så det var bara mig vi hade att gå på). Min första gissning var svart (vilket också var rätt), men sen testade jag röd och blå. Men det fungerade inte heller. Varje gång vi hade skickat två kombinationer tror jag att Gerth och Linnea genomförde en testsprängning eftersom de bara förväntade sig två sladdar. Detta fick till följd att varje gång vi skulle till att förmedla sista färgen bröts allting pga testsprängning (tiden stannades och båda lagen fick gå iväg från våra bord där vi räknade). Vi visste inte om det var vårt lag eller motståndarna som testade att detonera. När vi återkom förmedlade vi den tredje sladden, som nu uppfattades som en ny första sladd för Gerth och Linnea.
Medan kommunikationen strular försöker vi dubbelkontrollera alla våra svar och då inser vi att Marie har räknat fel på alfabetet, hon har tagit bokstaven T som bokstav nummer 21, men det ska vara 20. När vi inser det börjar vi skicka hela koden på nytt, men hinner inte mer än till andra siffran innan det andra laget har sprängt den stora bomben i mitten!


Andra tävlingen gällde geografi! Åh vad glad jag var att vi hade Linnea i vårt lag. Hon har suttit och läst i en kartbok om världens länder många gånger när vi haft paus. Även jag och Gustav har lekt med den boken!

Vi började på helt fel sätt. Vi skulle ha ritat på materialet där vi skulle såga istället för att rita på det blå stora havet. Vi fick upp en skaplig världsbild, men tiden rann iväg och vi hade inte tid att göra klart Asien, så det fick bli ett rätblock.

En intressant sak att notera var att både vi och de andra laget spegelvände Latinamerika i X-led.

Under tävlingen blev jag getingstucken. Det gjorde asont! Mycket ondare än vad jag mindes att det gjorde att bli stucken. Tror det var en riktigt giftig geting!! Dödade den när den satt kvar i mig så kanske tryckte in det sista giftet i magen också.

Under tävlingen så tog de ut oss en och en till synkar (korta intervjuer) och pratade lite om hur vi tänkte och vår strategi. När jag står i synken och pratar, så kom ambulanssjukvårdaren som finns på inspelningsplatsen för att spruta kylsprej på mitt stick (samt frågar om jag är allergisk, men det är jag som tur inte!).

Tävlingen gick inte så bra för nått av lagen, eller ja, vi hade väldigt bra koll på var länderna låg inom kontinenterna, men själva kontinenterna var förskjutna. Hade man t.ex. lagt Afrika på rätt ställe så var båda länderna i Afrika på rätt plats. Det var inget land som vi inte visste var det låg. Men tyvärr ingen som hamnade helt rätt ändå.
Det andra laget hade också bra koll, och fick två som hamnade helt rätt! Dessutom hade andra laget en mycket finare karta!

Del två gick ut på att placera ut pilar på en ”icke-hemmasnickrad” världskarta. Fem frågor var och eventuellt en utslagsfråga om det fortfarande är lika.
Det andra laget fick börja med två poäng (som var deras två länder). Det är en 40% ledning (2/5=0.4). Det tyckte vi att var orättvist eftersom vi i avsnittet innan hade vunnit de två deluppgifterna med bokstäverna och inte fått någon fördel alls inför siffra-tal-uppgiften som vi förlorade.
Vad hade hänt om de hade fått 3 länder rätt? Eller 5 länder rätt? Hade sista tävlingen inte spelat någon roll då?

I vilket fall tycker jag att vi presterade bra i tävlingen! Vi hade rätt på alla frågor utom K2. Eller vi visste att världens näst högsta berg var K2, men tyvärr placerade Gerth pilen på fel ställe, trots att K2 var utmärkt på världskartan.

Måste dock erkänna att våra frågor kändes enklare än det andra lagets. Jag hade ingen aning om var OS 1952 arrangerades. Den andra frågan angående drottningens födelseland hade de otur med. Erika hade fått samma fråga i ett mobilspel dagen innan och svarat Tyskland och fått fel för det. Detta ledde till att tävlingsledaren sprang iväg med sin mobiltelefon och dubbelkollade svaret.
Spännande blev det! Vi hämtade ikapp deras ledning och det gick till utslagsrond! Frågorna tog vi dock helt slumpmässigt ur väskan, ingenting var uppgjort!

Jag valdes till att spika upp vår pil på Marianergraven. Jag visste egentligen bara vilket hav den låg i, och tänkte att det nog ligger en bit utanför Japans kust. Men det räckte inte ända fram, Gustav var duktigare!

Vi blev besegrade på målsnöret även här och fick lov att utse två personer till duellen. Igen. Jag hatar det.

Jag var rädd att åka ut. Men samtidigt kände jag mig säkrare på att få vara kvar den här gången än i förra avsnittet. Kanske beror det på att jag nu varit med om den här situationen tidigare eller på att jag visste att de andra i laget också hade gjort misstag: Gerth hade satt K2 fel, Marie hade räknat bokstaven T:s position fel och Linnea hade räckt upp handen på fel ställe. Jag var såklart inte felfri jag heller, jag hade spikat upp Marianergraven på fel ställe och började skicka över två sladdar innan vi hade räknat klart den tredje vilket förvirrade motparten.

Det blev en diskussion i laget. Vi satt först alla fyra och pratade, och sen hämtade kamerateamet iväg oss en och en för synkar och då kunde vi passa på att prata om personen som var borta. Det var inte så att vi pratade i smyg, utan alla visste att de andra skulle prata om en själv när man gick iväg.

För mig var det rätt tydligt vilka de andra ville ha ut och jag tänkte att om jag är pragmatisk så låter jag dem få som de vill (eftersom de inte ville ha ut mig). Dessutom höll jag med dem i deras analys. Jag pratade med Linnea som var orolig och förklarade att hon troligtvis sitter säkert, spänningarna mellan Marie och Gerth var större, fokus låg inte på Linneas misstag.

När alla ville ha ut Gerth så anmäler han sig frivilligt till duellen. Det var modigt gjort av honom! Jag blev imponerad av att han själv insåg att han var rätt person för duellen, även om han först tyckte att den som redan duellerat skulle vara immun för en till duell. Dessutom sa han till mig att han gärna ville duellera mot Marie för att sätta dit henne, tolkade jag det som.

Både jag och Linnea drog en lättnadens suck när vi slapp duellera. Det är jobbigt psykiskt att inte veta hur det ska bli. Nu hade jag varit med om samma jobbiga press två avsnitt i rad, det är tufft efter långa dagar med många utmaningar. Precis före duellen sa Gerth att han ställde upp för att han tyckte att det var ett låst läge, men det håller inte jag med om. Jag tyckte att vi hade haft en bra diskussion där vi var rätt eniga om vilka som ville duellera. Åtminstone att han skulle duellera. Nu framstod Gerth som en martyr som offrade sig för lagets skull. Men men, det fick han väl känna.

Andra duellen

I duellen skulle Marie och Gerth memorera färger i stil med Simon Says.
Bara för att klargöra lite klagomål på uppgiftens framställning som jag har läst på nätet: I TV låter det som att den person med längst korrekt serie vinner, men det är den med längst serie från och med första färgen som vinner. Det tyckte jag att framkom tydligt för oss som var på plats.

Det var en snabb duell jämfört med förra avsnittet! Marie hade en smart taktik där hon ignorerade lampornas färg och bara tänkte på vilken ordning de var placerade. Första lampan betydde 1, andra 2, tredje 3 och sista 4. Då kunde hon bilda en talserie och memorera lamporna. Inför andra omgången bildade hon tvåsiffriga tal för att kunna memorera längre serier.

Gert översatte färgerna till dess begynnelsebokstav, men fick problem med att både Gul och Grön förekom och då tog han andra bokstaven U och R istället. Tyvärr glömde han bort de första bokstäverna när han försökte memorera de sista.
Han lyckades bara memorera 2 färger i första omgången och endast 1 färg i andra omgången, vilket gjorde att Marie vann!

Det är aldrig kul att förlora en deltagare. Vi hade kommit nära Gerth och han bidrog också till stämningen på inspelningsplatsen!

Vi blev klar tidigare denna kväll och alla hann synkas innan vi åkte tillbaka till hotellet för att äta middag och vila upp oss inför morgondagens äventyr!

2 reaktioner på ”Tankar kring andra avsnittet

 1. Inte för att vara den som är den..
  ”… Jag var väldigt osäker på vilken färg bilen i KnightRider var. (…) Min första gissning var Röd (vilket också var rätt), men sen testade jag Blå och Svart.”

  Om du menar bilen K.I.T.T. (Knight Industries Two Thousand) ? Så är väl SVART rätt svar och inte röd?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *